Roeitechniek

Ongeveer 2000 jaar geleden ontdekten de Grieken dat een roeiriem bevestigd aan de romp van een boot efficiënter was dan het gebruik van een losse peddel. Toen was roeien nog geen sport, maar overleven aan boord van een oorlogsschip. Eigen aan de menselijke natuur ontstonden er al gauw wedstrijden zodra er meer dan 1 boot op het water verscheen.

Alhoewel de Oude Grieken reeds roeiden op bewegende bankjes, gebruikten roeiers tot aan het begin van de 19e eeuw enkel hun bovenlichaam en armen. Roeiers van Harvard ontdekten dat hun met vet ingesmeerde lederen broek hen toeliet naar voor en achter te bewegen en dat ze op die manier meer kracht konden uitoefenen op hun roeiriem. Het resultaat was een verpletterende overwinning op hun eeuwige rivaal Yale die hun toevlucht zochten in het eten van ‘cereals’. Gelukkig voor de huidige roeiers hield Yale reeds het daaropvolgende jaar de voedsel oplossing voor bekeken en gebruikten houten rollers, de voorlopers van de hedendaagse ‘slides’.

Via de onderstaande links kun je twee interessante instructiefilmpjes over de roeitechniek vinden.

Voor een schematische weergave van de roeihaal, zie: Film 1
Vergelijk goed en fout, zie: Film 2

Basisinstructie

Tijdens de basisinstructie leer je stap voor stap om deze techniek toe te passen. Aan het einde van de basisinstructie krijg je een test en wordt er bekeken of je in staat bent om zelfstandig het water op te gaan. Je staat dan aan het begin van een roeicarrière, waarin je je roeitechniek steeds verder kunt verbeteren, al naar gelang jouw eigen ambities. Binnen Nautilus kun je met en zonder instructie verder werken aan je roeitechniek.

images

Handige documenten

Roeigids Rotte 2023

In dit document staan alle vereisten voor de verschillende roeiexamens die je af kunt (en soms moet) leggen.

Afroeischema RV Nautilus

Hoe stel je een voetenbord?

In dit document staan nuttige tips voor het stellen van het voetenbord.

Leskaart Commandos

Leskaart Roeihaal

Bovenstaande documenten zijn door de KNRB opgesteld om de basis van de roeitechniek overzichtelijk en in één oogopslag weer te geven.