Tijden en niveaus van het jeugdroeien op de Rotte

Beginnersgroep

 
De beginnersjeugd van Nautilus roeit op zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur.
 

Competitie roeien

Zodra je wat meer ervaring op doet en meer wilt gaan roeien, kun je doorstromen naar de competitieroeiers. De competitieroeiers roeien op zaterdag vanaf 11.30 uur en ’s zomers ook op donderdag in de namiddag. In de winter is er geen donderdagtraining op het water, maar is er indoortraining. Wanneer je mee traint met de competitieroeiers kun je aan regionale wedstrijden meedoen. Belangrijk is ook dat je daarnaast zelf aan je conditie werkt door naast het roeien bijvoorbeeld hard te lopen, te fietsen, of iets dergelijks.
 

Wedstrijd roeien

Mocht je echt aanleg hebben en vooral heel enthousiast zijn, dan kun je wedstrijdroeier worden. Dan train je vijf keer per week (of meer) en start je nationale wedstrijden. Ook voor deze trainingen geldt dat dit niet altijd in de boot of op het water hoeft te zijn. Krachttraining, fietsen, hardlopen zijn belangrijke sporten om aan je conditie en kracht te werken en je lichaam niet te eenzijdig te belasten.
 

Techniek

Roeien ziet er makkelijk uit, maar er zit een hoop techniek achter. Als je in de zomer begint met roeien kan je vaak al snel in een skiff (een éénpersoonsboot) gaan roeien. In de winter is het als beginner te koud voor een skiff, dus begin je in een C4, een bredere vierpersoonsboot. Al zit er veel techniek achter en is de roeibeweging moeilijker dan het lijkt, iedereen kan het leren.
 

Weersomstandigheden en kleding

Als het kouder is dan 15°C zijn lange mouwen in de boot verplicht, onder de 10°C is een lange broek ook verplicht. Het is aan te raden in ieder geval altijd genoeg kleding mee te nemen, zodat je op de vereniging nog kan kiezen. Meerdere laagjes zijn erg prettig: op het water is het sneller koud! Het is aan te raden schoenen met smalle hakken (zoals bijvoorbeeld All Stars) mee te nemen voor in de boot.
 
Mocht het weer – door harde wind, kou of mist – het niet toelaten om te roeien, dan organiseren de instructeurs een alternatieve training met vaak roeien op de roeimachine. Vaak wordt er dan ook een wedstrijdje gedaan op de ergometer (de roeimachine) om de training af te sluiten.
 

Contact

De jeugdinstructie staat onder leiding van Hans Leliveld en Jeroen Harrewijne. Daarnaast zijn er zo'n vijftien instructeurs en coaches die regelmatig helpen bij de jeugdinstructie. In april en in september starten we met de jeugd-basisinstructie. Voorafgaand daaraan organiseren wij in maart en september een kennismakingsbijeenkomst voor geïnteresseerde jeugdleden en ouders. Afhankelijk van de beschikbare instroomcapaciteit (dat is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en de beschikbare coaches) kun je daarna snel beginnen, of word je eerst op de wachtlijst geplaatst. Wil je aanwezig zijn bij de kennismakingsbijeenkomst? Stuur dan het ingevulde Aanmeldingsformulier nieuw lid 2021 op naar Margreet Pontier van de ledenadministratie. Met het invullen van het formulier ga je geen betalingsverplichting aan. De betalingsverplichting gaat in op het moment dat je daadwerkelijk met de basisinstructie start. Hier vind je meer informatie over de kosten van het lidmaatschap.
 
Als je niet kan komen roeien kun je je afmelden door het telefoonnummer van Nautilus te bellen (010-4184429). Op zaterdagochtend is er altijd wel iemand aanwezig die de telefoon aan wil nemen.
 
We hopen je binnenkort te mogen verwelkomen op Nautilus!